Skip to main content

Το Ταξίδι

The Journey Logo Image: 

"Μια εμπειρία αφιερωμένη στην τέχνη του κοσμήματος και των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένα."

Πέντε χρόνια «A Jewel Made in Greece»: μια επέτειος χαράς κι ένα κερδισμένο στοίχημα 

Πέντε χρόνια μετά τα πρώτα δειλά του βήματα, το AJMIG είναι, για πολλούς διαφορετικούς λόγους, ένα κερδισμένο στοίχημα. Τόσο για εμένα την ίδια που το οραματίστηκα κι έκτοτε το υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις όσο, πιστεύω, και για τα μέλη του, τους εξαιρετικούς Έλληνες σχεδιαστές που το στήριξαν από την αρχή.
Mέσα στα πέντε αυτά χρόνια το AJMIG γεννήθηκε, δοκιμάστηκε, άντεξε και, τολμώ να πω, ενηλικιώθηκε. Δημιουργήσαμε ένα νέο ανταγωνιστικό και εξακολουθητικά ανανεούμενο όχημα, μια πλατφόρμα δημιουργίας, συνέργειας και έμπνευσης στην οποία συμμετέχουν σύγχρονοι Έλληνες σχεδιαστές-δημιουργοί κοσμήματος, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν οργανικό  διάλογο ανάμεσα στον πολιτισμό της σύγχρονης τέχνης και στον πολιτισμό της μακραίωνης ιστορίας του Ελληνικού κοσμήματος.
Κύριος σκοπός της πλατφόρμας είναι η προώθηση της εικόνας του σύγχρονου δημιουργικού Ελληνικού Κοσμήματος στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο Κόσμο. Και ασφαλώς, η ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε δημιουργού, με σεβασμό και ελεύθερο χώρο παρουσίας στην προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά.
Το World Trade Center στο Ντουμπάι, το εμβληματικό κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και πρόσφατα το Μuseum of Αrts & Design ΜAD στη Νέα Υόρκη, ήταν κάποιοι από τους έως σήμερα σημαντικότερους σταθμούς μας. Το ΜΑD, εξάλλου, ανεξάρτητα από την ομαδική μας έκθεση εκεί, στην οποία συμμετείχαν 27 Έλληνες δημιουργοί, φιλοξενεί πλέον κάθε χρόνο σε δικές του εκθεσιακές διοργανώσεις τουλάχιστον δύο από τους συμμετέχοντες στην πλατφόρμα σχεδιαστές.
Παράλληλα, εκδίδουμε κάθε χρόνο ένα αναλυτικό λεύκωμα με επαγγελματικές φωτογραφίες των κοσμημάτων και συνοδευτικά κείμενα από έγκριτους Ιστορικούς Τέχνης, όπως η Ίρις Κρητικού (Σύμβουλος ιστορικός τέχνης του AJMIG), η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν και η Bryna Pomp [Jewelry specialist & curator στο ΜΑD], όπου καταγράφονται όλες οι συμμετοχές, ενώ προσφέρεται χώρος και στα σημαντικά μας Μουσεία, με σκοπό να αναδείξουμε την ιστορία του Ελληνικού κοσμήματος.
Κι όλα αυτά, σε μια χρονική στιγμή όπου ο Ελληνικός Πολιτισμός–διαχρονικό κίνητρο έμπνευσης, δημιουργίας, παραγωγικότητας και εξέλιξης – αποτελεί το μέγιστο εφόδιο για την εξωστρέφεια και την σύγχρονη αισθητική παρουσία της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Καθώς η πορεία, οι σταθμοί και οι συνεργασίες μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό οδήγησαν μέχρι σήμερα σε ασφαλή λιμάνια, συνεχίζουμε με αμείωτο ενθουσιασμό. Στοχεύοντας πάντα στο ταξίδι, κρατάμε σαν φυλακτό τον διάλογο με την Ιστορία. Στην ετήσια συνάντησή μας στο Ζάππειο, που αποτελεί πλέον τον μόνιμο χώρο μας, επιλέγουμε να στηρίζουμε ακόμα περισσότερους νέους ταλαντούχους δημιουργούς, κρατώντας ταυτόχρονα τις πόρτες της έκθεσης ανοιχτές στους επαγγελματίες αλλά και στο ευρύτερο κοινό. με σκοπό να το μυήσουμε στις δημιουργίες μας.
Παράλληλα και στο πλαίσιο της επίμονης προσπάθειας προώθησης του Ελληνικού Κοσμήματος στον Κόσμο, καλλιεργούμε εδώ και καιρό την επαφή με διεθνείς Buyers και σχεδιαστές, προσκαλώντας τους στο Ζάππειο. Το εγχείρημα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 όταν οργανώσαμε στην γκαλερί Oia Treasures, στη Σαντορίνη, ημερίδα με θέμα «πόσο και πώς η Αρχαία Ελληνική κοσμηματική Τέχνη επηρέασε την σύγχρονη παγκόσμια δημιουργία» στην οποία πήραν μέρος πολλοί από τους συμμετέχοντες στο A JEWEL MADE IN GREECE. Καλεσμένη μας ήταν η εξειδικευμένη στο κόσμημα Δημοσιογράφος Katerina Perez.
Με τη δική της αρωγή, στη φετεινή διοργάνωση συμμετέχουν στις τρεις διαφορετικές κατηγορίες κοσμήματος πέντε ταλαντούχοι ξένοι σχεδιαστές. 
Πέρα από την ετήσια έκθεση του Ζαππείου, παράλληλη δράση μας που συνεχίζεται με αμείωτη επιτυχία είναι τα trunk shows. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση τόσο από πλευράς συμμετοχής των σχεδιαστών όσο και από πλευράς επισκεψιμότητας και τολμώ να πω και με εμπορική επιτυχία: το καλοκαίρι του 2018 θα ταξιδέψουμε ξανά στη Μύκονο - Ξενοδοχείο Πέτασος, στη Σαντορίνη - Γκαλερί Oia Treasures, στις Σπέτσες - Μulticultural Center AJMIG, και στην Ανάβυσσο - Ξενοδοχείο Plaza Resort, θα ξαναπάμε κρουαζιέρα με το πλοίο Celestyal, ενώ έχουμε πρόσφατα αποκτήσει μόνιμο χώρο με ετήσια λειτουργία στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso.
Αντί επιλόγου στον μικρό αυτό απολογισμό της πρώτης μας πενταετίας θα ήθελα να πω και από εδώ ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από καρδιάς σε όλους όσοι αγκάλιασαν την ιδέα, συνέβαλαν και συμπαραστάθηκαν βήμα-βήμα στην υλοποίησή της, σε αυτούς που στήριξαν την έκδοση των ομότιτλων λευκωμάτων, σε εκείνους που ανέδειξαν και γνωστοποίησαν την όλη πορεία μας, όπως και σε όλους εκείνους που μας ταξίδεψαν.
Και να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι το “Μade in Greece” μπορεί και οφείλει να γίνει τίτλος τιμής για το κόσμημα. 

Μαίρη Σαμόλη
Ιδρύτρια του A JEWEL MADE IN GREECE

The Journey Testimonials : 
Testimonial Comment: 

"The poetic of the idea and its application, the line and the movement, the scarce but immersive volume to the gaze, the wise form and the inexhaustible raw materials, the combinations of metals and colors, the sound and the touch, the exciting universe of jewelry in all, capable of transforming, or, at least, capable of making its owner dream, are for us all, in AJMIG, the raw material of a great adventure that has been going on for five years. The cause of our love for the jewelery, but also the delightful involvement in the magic that surrounds it.
An unforgettable and unprecedented aria that fills the mind and imagination and echoes itself in the depths of the soul."

Testimonial Author: 
Iris Kritikou
Testimonial Specialty: 
Art Historian- Independent Curator - Advisor of A Jewel Made in Greece

A JEWEL MADE IN GREECE 2018 
5TH Annual Designer's Meeting 
Inspiring International Jewel Stories

A JEWEL MADE IN GREECE 2017 
4TH Annual Designer's Meeting 
The Odyssey of the Materials

A JEWEL MADE IN GREECE 2016 
3rd Annual Designer's Meeting

A JEWEL MADE IN GREECE 2015 
2nd Annual Designer's Meeting

A JEWEL MADE IN GREECE 2014 
1st Annual Designer's Meeting