ΚΕΛΥΦΟΣ - A Jewel Made In Greece
Product Code:
LEF-ARIAD

KELYPHOS

Pendant  |  Silver 925 oxidised with a bronze wire and a Granada precious stone

Jewelry created for the Panhellenic Jewelry Competition "Ariadne's Eternal Thread" 2021

¨Κέλυφος¨ : Γεννιόμαστε σε ένα προστατευμένο κέλυφος, αυτό της μήτρας.

Βιώνουμε το δράμα της εξόδου από το προστατευμένο περιβάλλον της μητρικής κοιλότητας, αναζητώντας την προστασία σε ένα ζωοφόρο νήμα που μας τροφοδοτεί.

Είναι ο δικός μας αόρατος ή ορατός μίτος, που μας συνδέει με τη ζωή. Είναι η μητέρα, ο πατέρας, οι φίλοι, η κοινότητα, η ένταξη, ο έρωτας, η αναπαραγωγή, η διαιώνιση του είδους, η τέχνη, η επαφή με τη φύση, η αποδοχή και τόσα άλλα...

 

Εμπνεύστηκα από το κέλυφος του σαλιγκαριού, εκλαμβάνοντάς το ως μια μορφή σπείρας, σε μια πιο αφαιρετική εκδοχή, με γεωμετρικές απολήξεις εξόδων. Παντού η φύση δημιουργεί σπείρες. Ο λαβύρινθος δεν είναι άλλο παρά μια σπείρα, ένα κέλυφος. Στον πυρήνα του, στο κέντρο των ημικυκλίων, εδρεύει μια κόκκινη γρανάδα, τοποθετημένη εκεί ως ασπίδα προστασίας. Ακολουθούν μικρά ημικύκλια, απηχώντας τα ημικύκλια της ζωής, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Εξωτερικά, διαγράφονται τα αλλεπάλληλα ημικύκλια προστασίας της ύπαρξής μας. Τα ανθρώπινα επιτεύγματα στέκονται όμως αυθύπαρκτα, άτρωτα πλέον από τη φθορά του χρόνου, σαν τις συρμάτινες εξοχές του κελύφους. Και τέλος, ως ακρογωνιαίος λίθος, αιωρείται εξωτερικά, ο δικός μας μίτος-νήμα: ως μέρος της αέναης γραμμής της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Ο χρόνος είναι κυκλικός και επαναλαμβάνεται, όπως και η ιστορία του. Πάντα θα υπάρχει μια απαρχή, ένας πυρήνας, μια έξοδος και η μικρή μας διαδρομή - αυτή της ανακάλυψής τους. 

 

Ωστόσο, σε συλλογικό επίπεδο, με τη σκέψη στο έθνος μας, που σε λίγο θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή του, σκέπτομαι ότι η Ελληνικότητά μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κατέχει, στη ροή του χρόνου, μια διαδρομή προστατευμένη σε ένα δικό της κέλυφος μια αυθύπαρκτη γεωγραφία, ψυχοσύνθεση, ιδιοσυγκρασία, ευφυΐα, φιλότιμο, ευρηματικότητα, γενναιότητα, υπομονή και ψυχή, που πάντα θα ποιεί τα μεγάλα.

LEFFLOW ART STUDIO

VISITING THE STORES

AJMIG THE ART SHOP
Dapia Spetses
+302103214366, +306944372111
AJMIG Flagship Store
Stadiou 3, Stoa Kalliga - Syntagma Square
0030 210 3214366

Send us your enquiry